Jaskrawe światło wpływa na metabolizm

20 maja 2016, 09:43

Zarówno poranna, jak i wieczorna ekspozycja na jaskrawe światło zwiększa insulinooporność. Wieczorem powoduje też większe skoki poziomu cukru we krwi (porównań dokonywano do przyćmionego światła).



Fermentacja błonnika siemienia poprawia metabolizm i pomaga walczyć z otyłością

5 lutego 2019, 12:03

Fermentacja włókien z siemienia lnianego w jelicie zmienia mikrobiom, poprawiając metaboliczny stan zdrowia i chroniąc przed chorobami związanymi z otyłością wywołaną dietą.


Czosnek© Dixi, GNU FLD (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Warzywa_czosnek002.jpg

Czosnek - nowa nadzieja dla diabetyków

20 listopada 2008, 02:20

Związek zawarty w czosnku może już niedługo stać się orężem w walce z cukrzycą - uwaają badacze z Uniwersytetu Nauk Medycznych w japońskiej Suzuce. Czy popularna roślina pomoże zwalczyć jedną z największych epidemii w XXI wieku?


Bezdech zwiększa insulinooporność

18 maja 2010, 08:41

Bezdech senny może prowadzić do zmian metabolicznych zwiększających insulinooporność.


Kawa bezkofeinowa poprawia wykorzystanie glukozy przez mózg

1 lutego 2012, 10:08

Kawa bezkofeinowa poprawia metabolizm energii w mózgach chorych z cukrzycą typu 2. To ważne odkrycie, ponieważ problemy z wykorzystaniem potencjału energetycznego glukozy stanowią czynnik ryzyka różnych chorób neurodegeneracyjnych, w tym alzheimeryzmu. Stanowią też przejaw normalnego starzenia (Nutritional Neuroscience).


Cukrowa otoczka eliminuje toksyczność leku przeciwnowotworowego

19 grudnia 2014, 07:33

Cukrowa mikrokapsułka eliminuje toksyczność leku przeciwnowotworowego - kwasu 3-bromopirogronowego (3BrPA). W badaniach na myszach, którym wszczepiono ludzkie komórki raka trzustki, enkapsulowany lek zahamował rozwój guza bez efektów toksycznych (utraty wagi, hipotermii czy wstrząsu hipoglikemicznego).


Wielka moc małych ziarenek

27 sierpnia 2008, 22:12

Dwaj naukowcy z Medical College of Georgia (MCG) udowodnili, że namaczanie brązowego ryżu na noc przed ugotowaniem jest korzystne dla osób chorych na cukrzycę (Journal of Lipid Research). Zabieg ten uwalnia bowiem czynnik wzrostu - składnik biorący udział w kiełkowaniu nasion. Zmniejsza on stopień uszkodzenia nerwów i naczyń.


Walka z wirusem jak walka z otyłością

6 października 2008, 18:52

Czy leki stosowane w terapii chorób towarzyszących otyłości posłużą do walki z wirusami?


Witamina D może zmniejszyć wagę, działając na mózg

24 czerwca 2014, 12:08

Witamina D wpływa na wagę i kontrolę poziomu glukozy, oddziałując na podwzgórze.


Usunięcie białka przywraca wrażliwość na insulinę

7 listopada 2016, 11:29

Usuwając pewne białko - galektynę-3 (Gal3), naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odwrócili w modelu mysim insulinooporność i nietolerancję glukozy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy